17 Aralık 2012 Pazartesi

Asi Nehri


1. Suriye'den gelen, Antakya Samandağ'da denize dökülen, Amik Ovası'nı besleyen nehirdir. Adını ters akıyor olmasından almıştır ve bir çok mitolojik efsaneye mekan olmuş nehirdir. Mitolojideki ismi Orontes'dir.

2. Efsaneye göre Hz. Musa kızıl denizi iki ye böldüğünde yönü değişip ters akmaya başlayan nehirdir.

3. Lübnan'dan Samandağ'dan Akdeniz'e dökülen, dünyanın ters yöne akan tek nehridir. Adı da ters yöne aktığı için asi nehridir. 450 km uzunluğunda, Hatay ilimizin nehridir.

4. Güneyden kuzeye doğru bir akış yönü izlediğinden ötürü halk arasında ters akan nehir olarak betimlenen ve efsanelere yorulan, Amik Ovasını sulayan nehirdir.

5. Lakin dünyadaki tüm akarsularda olduğu gibi asi nehrinin de akarsu yatağının eğimine göre aktığı bilimsel bir gerçektir. Ters akma olayına gelince bu nehrimizin akak hattı boyunca kuzeyden güneye esen rüzgarlardan dolayı su yüzeyinde oluşan kuzey-güney yönündeki dalgalar aslında güneyden kuzeye doğru akan nehrin ters aktığı izlenimini uyandırmaktadır ilk bakışta. Ayrıca nehre hakim bir perspektiften alabildiğince uzanan nehrin takip ettiği yolu gözlemlediğinizde de yine böyle bir kanıya kapılmamak elde değildir. Zira Asi Nehri özellikle denize döküldüğü Samandağ'ına doğru alçakta kalan Amik Ovası'ndan dağların arasına girer ve dağları yokuş çıkarak aştığı izlenimi verir, bu durum da asi nehrinin ters aktığı yönünde efsanelere sebebiyet teşkil eden önemli bir husustur.

6. Bilindiğinin aksine, tersine akmamaktadır. Bir nehrin tersine akması için kaynağının denizden alıp dağın başında sonlanması gerekir. Böylesi fizik kurallarına ters gelecek bir durum yok. Tersine akması denmesinin sebebi Lübnan'da doğup, hemen yakınında denize dökülmeyip kıvırıla kıvırıla Türkiye'ye kadar gelip oradan denize dökülmesidir. (Kaynak: Antakya Belediyesi)



Hiç yorum yok: